טיפולי אקנה

85% מהאנשים בגילאי 12-24 סובלים מאקנה אבל לא רק הם - עד 35% מהנשים והגברים (אחוזים גבוהים יותר בקרב נשים) בשנות ה-30 וה-40 לחייהם סובלים מאקנה.

 

מה זה אקנה?

אקנה היא מחלת עור הנובעת מהפרעה בזקיק השערה ובלוטות החלב הקשורות אליו. ההתפתחות שלו תלויה בכמה גורמים, ביניהם שינויים הורמונליים, יצירה מוגברת של חלב בבלוטות, חיידקים היושבים דרך קבע בעורנו ואפילו גורמים תזונתיים.

 

הסבר התהליך בפשטות: בעקבות יצירה ונשירה מוגברת של תאי עור מתים לפתח זקיק השערה הצר נסתם, ויוצר מבנה שנקרא קומדון.

 

במקביל, ישנה יצירה מוגברת של חלב (אשר מושרית בחלקה עקב שינויים הורמונליים של גיל הבגרות) הממלא את הקומדון. בתנאים הללו יכול לשגשג חיידק אשר חי דרך קבע בתוך זקיק השערה ונקרא P.acne. השילוב של קומדון מלא בחלב וחיידקים בתוכו מביאים ליצירת דלקת בעור- אלו הם בעצם פצעי האקנה המוכרים לנו.

 

 

 

טיפולים אפשריים: קרם או אנטיביוטיקה?

בפצעי האקנה כדאי לטפל מוקדם ככל הניתן שכן אלו נוטים להשאיר אחריהם פיגמטציה (כתמים על פני העור) ולעיתים צלקות, ולכן ככל שנקדים בטיפול נמנע הופעת פצעים חדשים העלולים לגרום לתופעות הללו.

 

החומרה של אקנה מסווגת ל"קלה", "בינונית" ו"קשה", כאשר הטיפולים בהתאם ונחלקים לטיפולים מקומיים, סיסטמיים וטכנולוגיים. לכל הטיפולים מומלץ להוסיף רחצת פנים עם סבון ייעודי פעמיים ביום.

 

טיפולים מקומיים:

תכשירים הנמרחים ישירות על פני העור וניתנים לרוב במרשם רופא. הם משמשים בעיקר במקרי אקנה קלה עד בינונית, ולעיתים אפילו כניסיון טיפול ראשוני באקנה קשה. יתרונם הוא במיעוט תופעות לוואי ובכך שאינם דורשים מעקב בדיקות דם. חסרונם הוא בצורך להתמיד במריחתם מדי יום וכן בתופעות לוואי מקומיות שעלולות להיגרם בתחילת השימוש כמו אדמומיות, יובש עורי ותחושת צריבה.

 

 

טיפולים סיסטמיים:

כדורים לבליעה אשר לאחר ספיגתם למחזור הדם פועלים במנגנונים שונים. משמשים לטיפול באקנה בינונית וקשה, או אם יש נטייה להצטלקות. יתרונם נעוץ ביעילותם הגבוהה וחסרונם בתופעות הלוואי ובמעקב הנדרש של בדיקות דם תדירות לפני לפני הטיפול ובמהלכו.

 

אנטיביוטיקה - מטפלת הן בחיידק הגורם לאקנה והן במנגנון נוגד דלקת. כיום בגלל חשש להתפתחות עמידות של החיידקים נהוג לטפל בה במשולב עם טיפול מקומי. חשוב לציין שתופעות הלוואי כוללות גם עלייה בתפקודי הכבד, רגישות יתר לקרינת השמש ופריחות עוריות - ולכן גם כאן נדרש מעקב בדיקות דם תקופתי.

 

הורמונים (גלולות) - בנשים עם חשד לאקנה משני לאי סדירות הורמונלית מדובר בטיפול יעיל (לרוב בשילוב עם תכשיר מקומי). הסדרת המחזור ההורמונלי בגוף עשויה לטפל במקביל בתופעות אחרות מהן סובלות לעיתים אותן נשים כגון שיעור יתר ומחזור ווסתי לא סדיר.

 

 

טיפולים טכנולוגיים:

ישנן טכנולוגיות שונות אשר נמצאו יעילות בטיפול באקנה. ביניהן טיפול באור כחול, אור אדום, טיפול פוטודינאמי (PDT) וכן סוגי לייזר שונים. הטיפולים מכוונים בין היתר לתוצרי פירוק של חיידק ה- P.acne ועל ידי כך מהווים "נשק ממוקד" לפצעי האקנה.

 

האם בכל מצב נשארות צלקות?

לא כל נקודה שנותרת על הפנים אחרי פצעון של אקנה - היא צלקת.

 

צריך להבדיל בין צלקת ובין כתם לאחר דלקת מקומית (POST INFLAMMATORY HYPERPIGMENTATION או בקיצור- PIH) שצפוי לעבור.

 

PIH

כל מצב דלקתי בעור, מעקיצת חרק ועד פצעון של אקנה, יכול להשאיר אחריו כתם כעדות לדלקת שהייתה שם. הכתמים הללו נוטים לחלוף מעצמם עם הזמן ולעיתים מדובר בהרבה זמן- מכמה חודשים ועד מעל שנה, ולכן נדרשים בעיקר אורך רוח והגנה משמש, במקביל להתחלת טיפול מוקדם ככל האפשר (על מנת למנוע מראש את אותם פצעונים שגורמים ל- PIH).

 

ישנם פתרונות רפואיים היכולים במידת מה לזרז את המהלך הטבעי של העלמות הכתמים, בינהם חומרים שונים כגון רטינואידים, חומצה אזלאית, הידרוקווינון, תרכובת קליגמן וכן מכשור רפואי מתקדם כגון לייזרים ו- IPL.

 

צלקות

אצל חלק לא קטן מהסובלים מאקנה מופיעות צלקות בעקבות הפצעונים. לא תמיד ניתן לנבא אצל מי הן יופיעו אבל מה שכן ידוע זה ש"התעסקות" עם הפצעונים ו"פיצוץ" שלהם מעלים את הסיכוי לכך.

 

טיפים לטיפול מונע נכון:

1) אל תפוצצו את הפצעים - אתם עלולים לגרום "במו ידיכם" להתפתחות של זיהום עורי וכמובן ל- PIH ולצלקות.

 

2) שטפו פנים פעמיים ביום - עדיף עם סבון פנים ייעודי.

 

3) תתחילו לטפל מוקדם - הדבר יפחית הופעה של צלקות ו- PIH, וחוץ מזה, למה להסתובב עם פצעונים על הפנים אם אפשר לטפל בהם בכזו קלות ויעילות?

 

4) ביקור אצל קוסמטיקאית מיומנת - לצורך ניקוז הקומדונים.

 

5) נסו להפחית בצריכת מוצרי חלב ובמזונות עתירי פחמימות - למרות שהקשר שנוי במחלוקת, ייתכן שדווקא אצלכם הפחתה במזונות אלו כן תעזור.

 

6) המעיטו בחשיפה לשמש - כך תפחיתו את הסבירות ל- PIH ובכלל, זה הרגל נכון לחיים.

 

7) הקשיבו לרופא העור שלכם - הוא רוצה בטובתכם לא פחות מכם. הוא יידע להתאים לכם את הטיפול היעיל ביותר בהתאם למצבכם, עם הכי פחות תופעות לוואי.

 

8) הכי חשוב - אל תקחו את זה קשה. תזכרו שאתם ממש לא לבד עם הבעיה הזאת ושיש לה הרבה טיפולים יעילים. 


לפרטים נוספים ולפגישת ייעוץ ללא התחייבות


צור קשר
Share by: